lördag 11 januari 2014

Ortorombisk tidsanda

När lugnet och vilan sänkt sig över landskapet. Den porlande ån som spelade som musik för oss i somras har nu lagt sig i vila och i tystnaden hittar jag underbara detaljer och former i isen. Ett visst lugn och harmoni vilar över platsen. En plats som var så full av liv för några månader sedan då jag och min syster Tammy låg i ån i flera timmar och försökte fotografera fiskarna och kräftorna som lever där.
Vad är harmoni? Det är ett antal toner som klingar samtidigt och som uppfattas enhetligt.

Känner du dig deprimerad har du bjudit in det förflutna i ditt liv. Är du orolig har du bjudit in framtiden. För att uppnå harmoni måste du vara här i nuet.
 
Gå ut och möt Din Dag och se vad den har för gåvor till dig. Vad alla andra gör och kan göra är oväsentligt för det är inte ditt liv och viktigt för dig. Nu tänker jag på att uppnå inre harmoni. Visst påverkar andra människor oss på ett plan med vad de gör och hur de agerar men vad jag menar här är att inte jämföra sitt liv med andras.
Skulle det nu vara så att det är viktigt för dig kanske du behöver göra en omvärdering och försöka komma fram till vart ditt liv tagit vägen. Vad vill du ha för känsla just nu? Är inte känslan bra kan du styra om dina tankar tills du blir nöjd med känslan. Tänk inte för mycket bakåt och framåt utan var här och känn. Nåja det är kanske inte alltid det går att göra det men den mesta tiden går det faktiskt.
 
Ett slitet ord som Carpe Diem är kanske slitet just för att det är så viktigt. Ännu viktigare är dock att inse innebörden av det. Kanske vi både ska fånga dagen och skapa något positivt av den.
 
När jag går ut för att fånga nuet brukar jag tänka på allt som bjuds mig och vad kan jag göra för att återgällda det i någon form. Ett sätt att återgällda kan vara så enkelt som att tacksamt ta emot det. Ett annat sätt kan vara att exempelvis när jag är ute i naturen att helt enkelt plocka upp något skräp även om det inte är jag som slängt det där.
 
Glacies flumen
 
Noli me tángere
 
Isfågeln - Alis volat propriis
 
Agnosco veteris vestigia flammae
 
Excelsior
 
 
Carpe Diem Crea Diem, tänk dig att du skapar din dag i positiv anda när du vaknar.
 

8 kommentarer:

 1. Mycket fina ord och spännande bilder :) Gillar isfågeln jättemycket :)
  Ha det fint och harmoniskt
  Halina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Halina för din kommentar! :)

   Radera
 2. Vilken fin och tänkvärd text, men framför allt, så sann!

  ovanpå det, underbara bilder! Tycker om både färg och former och det hade varit trevligt med lite is nu som man kunde gå igenom :))

  Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack din going! Ja isen kommer nog nu och då blir det dax för skäggmesarna!! Men försök nu inte dig ut på isen vid ån. Du såg så nära det var attt sluta illa sist. Kramar dig!

   Radera
 3. Mycket tänkvärda ord. Nog är det så man skall inte bara fånga dagen utan även skapa sig den, som du skriver och att inte stirra sig blind på vad andra gör. Lätt att fastna i det tänket, helst i dagens tidevarv då många fastnar i cyberrymden och vissa lever sitt "perfekta" liv genom Fejjan.

  Fina bilder från det lilla landskapet som ackompanjerar de dina funderingar och tänkvärda orden. Gillar "Glacies flumen" och "Isfågeln" lite extra. Hittar i många av bilderna flera motiv, de är likt ett "Kinderegg" flera överraskningar i ett :)
  Med vänlig hälsning Christer K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack min kära vän för dina alltid så fina och beskrivande ord!

   Radera
 4. Vackra isbilder. Och så fint skrivet. Verkligen så vi borde tänka alltid. Jag försöker men ibland kommer stressen över en. Då måste man dra i handbromsen. Ska ha dina ord i minnesbanken då jag behöver plocka fram dem. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för din kommentar Camilla! :-) Ja det är lätt att stressen tar över och bra när man påminns om något annat.

   Radera

Tack för ditt inlägg!