tisdag 4 februari 2014

Ekoxarnas värld I (första delen)

Det tog oss tre säsonger innan vi äntligen hittade dem. Det var nästan så vi gav upp i sökandet. Vi var till och med i Blekinge och på Hasslö och letade efter de stora underverken till insekter.

En varm dag efter jobbet ringer jag Tammy och frågar om vi inte ska ta en tur och göra ett nytt försök.
När vi kom till skogen den här dagen gick vi på en stig och vi hade inte kommit långt förrän Tammy upptäcker något på stigen. Vi kommer närmare och visst är det en ekoxe som går där. Äntligen, vi trodde knappt det var sant!!!När vi hade fotograferat den en bra stund gick jag en runda i skogen med min hund Lukas. Längre in i skogen hittade jag en fantastisk magisk ek. Ja det låter konstigt men det är något speciellt med den eken och på den var det fullt med bålgetingar och Ekoxar.
Här både fotograferade och filmade vi ekoxens kamp inför parningen. Kampen går ut på att den som får bäst grep lyfter den andra och slänger ner den från stället de är på. Kvar står vinnaren.
Jag vill bara tillägga att även om kampen ser våldsam ut så är ekoxen en väldigt fredlig insekt. 

Efter att Tammy och jag hittat ekoxarna besökte vi dem nästa varje dag. Vi har även hittat dem i andra skogar.
Vi har suttit i skogen varma sommardagar och kvällar, vi har sett dem flyga och när de kampar, vi har sett hur honorna gräver ner sig för att lägga sina ägg och vi har fått se nykläckta ekoxar krypa fram ur gamla stammar. Varje gång vi ska lämna skogen känns det vemodigt för man kan inte låta bli att tänka: kommer vi att få se dem igen?

Jag fylls av värme att få skriva och berätta om dessa varma sommardagar och visa de första bilderna på mina ekoxar. Jag hoppas jag kan sprida lite värme till er denna kalla tid.
8 kommentarer:

 1. Vilka helt fantastiska bilder!! Stum av beundran är jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Lars! :-)

   Radera
 2. Hej Jonna. Nu ska vi se om detta funkar idag. Jag har strul med kommentarer på Blogger av någon anledning.
  Under bara bilder på de underbara ekoxarna. Vilken speciell varelse. Snart vaknar det upp igen efter vinter. Hoppas ni tar fler bilder då. Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Camilla! :-) Ja snart vaknar de upp, så skönt det ska bli.

   Radera
 3. Det har du rätt i, man fylls av värme när man läser och betraktar din blogg :) Särskilt när man har möjlighet att se några ovanliga varelser som ovan :) Underbara bilder!!
  Varma hälsningar
  Halina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Halina för din kommentar! :-)

   Radera
 4. Härlig uppdatering! Med så häftiga bilder på dessa små fantastiska djur. Med sitt verkligen fantasifulla och underliga utseende, de är liksom insekternas stridsvagnar eller som en samuraj iklädd sin uniform :)
  Härliga sommriga bilder som verkligen sprider värme och glädje i själen, så spännande det måste vara att se dessa giganter brottas där på stubben. Många sköna bilder fastnar för många men mest för sista bilden, där Ekoxen drömmande blickar bort och ut i skogen :)
  Ser verkligen framemot del 2 av denna historia :)
  Ha de bäst!
  /Christer K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla goa Christer för din kommentar! :-) Kul att du gillar den bilden, det är också min favorit.

   Radera

Tack för ditt inlägg!